sábado, 23 de febrero de 2013

L'art

 El nou tema que hem introduït es L'ART


Ens plantejarem quin era el significxat de l'art.


L'art és l'ús de l'habilitat i la imaginació, per a crear objectes, experiències, melodies o entorns a fi d'aconseguir el plaer estètic en l'observador. Es diu tradicionalment que l'art alimenta l'ànima. Al veure una obra d'art, es sent commogut per ella, i pot arribar a sentir que s'està transportant a altres llocs i temps, reals o imaginaris; l'art provoca sobreacolliment.

Des de l'edat clàssica i molt abans, es ve practicant l'art en les seues diverses modalitats i expressions. Ja els primers humans (prehistorics), dibuixaven en les cavernes la seua interpretació de la realitat de manera tant externa (tal com es presenta als sentits) com a interna (les seues apreciacions subjectives de la realitat, usant símbols i representacions abstractes) deriva d'experiències subjectives o internes dels xamans de l'època que van bolcar de manera gràfica les seues percepcions. Des d'eixos començaments, fins al dia de hui, l'art tracta de reflectir, la cosa som i el que estem vivint.


Cada època de la història, per la mateixa raó, a cultivat un tipus d'art. Els clàssics, era rigorosos amb captar les formes naturals, alló objetiu. L'home era el centre. Després se van anar desenrotllant el romànic, el bizantí, el renaixement, el barroc, el realisme, el surrealisme, etc. Són molts els estils d'art que s'han desenrotllat, però cada un d'ells, ha meravellat i tocat als seus contemporanis, justament perquè l'art des d'un cert punt de vista té un valor dual: d'una banda representa i identifica un estat temporal o específic del que viuen la societat i les persones, i d'altra banda l'art té un valor universal rescatant la immutable naturalesa humana, els seus sons, esperances, alegries i tristeses.

Amb el passar dels segles, se va anar depurant el concepte d'art. Sobretot la visió que es tenia, quant a la seua exposició i el valor comercial que es podia arribar a explotar i ja per a fins del segle XVII, es va començar a conceptuar la idea d'exposar massivament les obres d'art, amb un objectiu recreacional i, al mateix temps, comercial. Al mateix temps, van sorgir les primeres escoles serioses i massificades, perquè els interessats i sobretot, dotats, pogueren aprendre les tècniques necessàries com per a convertir-se en verdaders mestres del seu ofici.


Entre les disciplines considerades actualment com a art, estan: l'arquitectura, les manualitats, la dansa, la decoració, el disseny,el graffiti, el dibuix, la pintura, la moda, el cine, la literatura, la música (amb tots els seus gèneres i expressions)  la fotografia, la poesia, l'escultura i el teatre. La classificació de totes les modalitats d'esta activitat humana en els nostres dies és motiu de constants debats, però no podria ser menys per a un tema tan polèmic com l'art.


No hay comentarios:

Publicar un comentario