miércoles, 24 de abril de 2013

Drets d’autor


Drets d’autor

En els darrers anys, el nostre sector s'ha tornat molt actiu en la defensa d'un marc legal en matèria de propietat intel·lectual.


La protecció dels drets d'autor es dóna a partir que l'obra està creada d'una forma fixada. Els drets d'autor sobre una obra creada esdevenen immediatament propietat de l'autor que l'ha creada. Només l'autor o aquells qui deriven els seus drets a través de l'autor poden reclamar-ne la propietat.
Els autors d'una obra col·lectiva son copropietaris del dret d'autor d'aquesta obra llevat que hi hagi un acord que indiqui el contrari.

Els drets d'autor de cada contribució individual en una publicació periòdica o en sèrie, o qualsevol altra obra col·lectiva, existeixen a més a més dels drets d'autor de l'obra col·lectiva en la seva totalitat i estan conferits inicialment a l'autor de cada contribució.
En els Registres de la Propietat Intel·lectual es registren drets, que recauen sobre les obres susceptibles de protecció. Aquestes obres són segons la legislació:
·        Obres científiques i literàries
·        Composicions musicals
·        Obres teatrals, coreografies i pantomimes
·        Obres cinematogràfiques i àudiovisuals
·        Escultures, pintures, dibuixos, gravats, litografies, historietes gràfiques, fotografies i obres plàstiques, siguin o no aplicades
·        Projectes, plànols, maquetes d'obres arquitectòniques o d'enginyeria, gràfics, mapes i dissenys relatius a la topografia, la geografia o la ciència
·        Programes d'ordinador
·        Bases de dades
·        Pàgines web i obres multimèdia
·        Actuacions d'artistes, intèrprets i executants
·        Produccions fonogràfiques, audiovisuals i editorials
També en parlat de les Societats de Gestió la SGAE

La SGAE, Societat General d'Autors i Editors, és una entitat de gestió col·lectiva dedicada a la defensa o gestió dels drets de propietat intel·lectual dels seus socis (directors de cine, guionistes, compositors de tots els gèneres de música, escriptors dramàtics, llibretistes, coreògrafs, mims...). La seua missió és protegir la creació i defendre els interessos dels seus socis. És una entitat privada constituïda fa cent anys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario